REFISZ

reformatus

1 2

márc.22

lelki gondozás netes Sok szövegs

insta page1

16326461 1338665102871266 1932286808 o

SFbBox by psd to wordpress

bannerkicsi

SZJA1% - Kitöltési útmuató

Hogyan ajánlhatom fel az adó 1+1%-át?

A személyi jövedelemadó 1% felajánlása nem kerül semmibe, ugyanakkor nagyon sokat segíthet vele. Az adó 1% felajánlásra minden olyan magánszemély jogosult, akinek adófizetési kötelezettsége van, és jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizette a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, vagy részletfizetési, vagy fizetési halasztási engedélye van a NAV-tól.

A felajánlás során 1%-ot adományozhatunk valamilyen nonprofit szervezetnek, +1%-ot pedig egy elismert egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. Az adófizető összesen két nyilatkozatot tehet tehát, egy nonprofit szervezet (vagy a törvényben nevesített további szervezetek) és egy egyház/kiemelt költségvetési előirányzat javára (1+1%).

A magánszemély nyilatkozatban, az „EGYSZA" elnevezésű lapon rendelkezhet befizetett adójának egy százalékáról valamely a 1996. évi CXXVI. törvényben meghatározott szervezet javára. A rendelkező nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát és tartalmazhatja (de nem kötelező!) a szervezet nevét is.

A nyilatkozat a bevallási nyomtatvány részét képezi, így az a magánszemély, aki adóbevallást, adónyilatkozatot vagy egyszerűsített bevallást ad, a nyomtatvány megfelelő lapjának (a 1453 és 1453E számú bevallás EGYSZA lapja, 1453ADONYILATKOZAT számú bevalláshoz kapcsolt EGYSZA lap) kitöltésével rendelkezhet. A nyomtatványnak ezen lapján mindkét kedvezményezetti kör részére lehet rendelkezni. Amennyiben valaki csak egy kedvezményezettet kíván megjelölni, a másik rubrikát ne töltse ki, illetve azt át is húzhatja.

A rendelkező nyilatkozatot semmilyen esetben ne válassza szét abban az esetben sem, hogyha valamely nyilatkozatot nem töltötte ki!

A rendelkező nyilatkozatok beadási határideje:
február 16. egyszerűsített adóbevallást választók (de az 1%-os nyilatkozat utóbb is utánküldhető május 20-áig!)
február 25. egyéni vállalkozók
május 20. önadózók

Aki a munkáltatójának adja le a nyilatkozatát, annak a munkáltató által kijelölt időpontig kell odaadnia a nyilatkozatot, de idén is igaz, hogy ha valaki ezt elfelejti, vagy kicsúszik valamelyik határidőből, akkor május 20-áig bárki elküldheti egy külön borítékban is a nyilatkozatot.

reflogo

parokia logo

csplogo crop

sdg2